Vysokohorská panoramata, zasněžené svahy a vynikající kuchyně jsou základem zimní dovolené v Alpách v Rakousku, Itálii, Francii i Švýcarsku. Jak ale správně jíst při lyžování, aby vám energie vydržela po celý den? Poradíme vám, čím dodáte tělu potřebné živiny, i kdy si můžete dovolit dietní chybku.
Je to tak. Lyžování je fyzicky náročný sport, který vyžaduje hodně paliva. To znamená, že budete-li se na sjezdovce skutečně poctivě hýbat, počítat kalorie opravdu nemusíte. Důležitá je pravidelnost. Jíst by se mělo po dvou až třech hodinách, optimálně pětkrát denně.
Co se týče nutričních hodnot jednotlivých jídel, striktní dodržování správného poměru bílkovin, sacharidů a tuků je holý nesmysl, jestliže se lyžování nevěnujete profesionálně, netrpíte těžkou obezitou, ani jiným zdravotním omezením. Jezte pestře, dostatečně pijte a naslouchejte svému tělu. Jednoduché, že?
Každý druhý český lyžař je nejen velký gurmán, ale také řádný hospodář, obzvlášť má-li snídani v ceně zájezdu. Rychle si spočítá, že nasnídat se více než dostatečně, aby vydržel až do večeře, se zkrátka vyplatí. A tak se konzumují švédské stoly pomalu i s ubrusem. Komu se během dopoledne vrátí barva do tváří, může to považovat za své malé osobní vítězství.
Pokud během dovolené v Alpách nehodláte na svahu řádit jako Ester Ledecká a budete na lyžích třeba jen do oběda, bude vám po ránu bohatě stačit lehčí snídaně. Poctivou omeletku si nechte na relaxační třetí den a místo ní sáhněte po tmavém pečivu a cereáliích. K tomu si dejte jogurt, nebo mléko, a aspoň malou misku ovoce. Dovolená samozřejmě není zkouška vůle a disciplíny, a tak budete-li přistupovat k množství s rozumem, klidně ochutnejte i z uzenin a sýrů.
Bohatší, klidně i dvouchodovou snídani, si můžete dovolit za podmínky, že na sjezdovce budete celý den. Opět by měl být základem tmavý chléb a cereálie.
Doufali jste v tajný recept výživových poradců? Nic jako tajemství třípatrového sendviče, který vám vybrousí techniku oblouků, neexistuje. Jako plnohodnotná svačina vám dostatečně poslouží jakákoliv müsli tyčinka, cereální sušenka, ovocná kapsička, či sáček sušeného ovoce. Nejdůležitější je plná láhev pití. Kdo se na lyžích nefláká, potřebuje pravidelně hydratovat.
Tip: Věděli jste, že za 60 minut intenzivního lyžování můžete spálit až 500 kcal, což odpovídá jedné hodině ostré jízdy na kole? Dodržujte proto nejen pitný režim, ale mějte u sebe pro všechny případy kousek čokolády, která okamžitě dodá potřebnou energii.
Věnujete-li se na kopcích opravdu lyžování, můžete si s klidný svědomím dovolit i vydatnější chod, který navíc tělo v chladném počasí zahřeje. Povoleno je vše od těstovin po flákotu masa a zapovězena nejsou ani jídla smažená. Zkrátka, v případě, že se na lyžích nešetříte, oběd může být i tučnější. Snězte si ho v klidu a nehrňte se zpátky k lanovce hned po posledním soustu.
V čem byste se kontrolovat rozhodně měli, je alkohol. Ten nepatří ani za volant, ani za hůlky! A navíc je výlukou z cestovního pojištění, takže po jeho konzumaci vás pojištění nechrání
Tip: Než vyjedete na svah, věnujte alespoň pár minut rozcvičce. Během lyžování si každé dvě hodiny udělejte 20minutovou přestávku na občerstvení, doplnění tekutin a protažení.
Po fyzicky náročném dni si váš organismus přímo žádá o doplnění energie, vitamínů a minerálů. Svaly nejvíce ocení kus libového masa, luštěniny, nebo rybu. Vezměte na milost i zeleninu. Jestli vám na pokoji zbyl ještě řízek v chlebu z domova, není třeba ho likvidovat a shánět se po candátovi s chřestem a pohankou. Klidně si ho dejte jako „předkrm“ a v restauraci poté ochutnejte už jen ze salátového baru. Obecně by ale večeře měla být lehká a nízkotučná vzhledem k tomu, že oběd byl výživný dost.
K dovolené na horách patří také alkohol a máte-li chuť, není důvod si skleničku vína, nebo piva odpírat. Rozhodně to však nepřehánějte, ať jste další den opět plní energie na lyžování. Čas večeře volte podle toho, kdy jdete spát, nejlépe alespoň dvě hodiny před usnutím.
Nelitujte, že jste nevyždímali skipas do minuty, nebo nestihli ochutnat všechno. Není třeba za každou cenu vytřískat z pobytu v Alpách 150 %. Na dovolené byste si měli hlavně aktivně odpočinout, načerpat nové síly, a hlavně si ji užít! Malé stravovací hříchy vám vaše tělo jistě odpustí.